19 Mart 2013 Salı

Vinç Tarihçesi

Tarihteki İlk Vinç
Tarihteki İlk Vinç
Bildiğiniz üzere insanoğlu gün geçtikte kendi işini kolaylaştırmak için teknolojiler üretmektedir. İnsanoğlunun en büyük devrimlerinden biri de hiç şüphesiz enerjinin makinelerde kullanımıdır. Bundan önce insanoğlu beden gücüyle bir şeyleri yapmaya gayret ediyordu. 

 Bunları ilk basit makinelerle sağlamaya çalışmıştır insanoğlu. Basit makinelerle daha az güç harcayarak işten kazanç sağlamış, işini kolaylaştırmıştır. Tabii basit makinelerle ancak ufak çaplı, kendi gücünün yetebileceği işleri yapabilmiştir. Peki ya gücünün yetmeği, daha büyük ağırlıktaki eşyalar için ne yapacaktı? 

İşte insanoğlunun karşısına bir problem durumu daha geldi ve çözümü için çabalar başladı. Vinç sistemi de bu problem durumundan sonra ortaya çıkmıştır. Bilinen ilk vinçlerin M.Ö 5. yy da olduğu bilinir. İlk vincin resmi Romalı bir mimar olan Vitruvius'un yazdığı bir kitapta görülmüştür. Bu vinç şu şekildeydi: Tepesinde bir makara bulunun ve halatlarla sabitlenen direkten oluşuyordu. Makaradan geçen başka bir halat ise insanların gücüyle çevrilen bir ayak değirmenine bağlıydı. Bu şekilde insan gücüyle çevrilen ayak değirmeni ile ağırlıklar kaldırılmaya çalışıyordu. 



 Daha sonra 15. yy da ise İtalya'da palangalı vinç denilen daha kullanışlı ve işlevsel bir vinç yapıldı. Buhar gücüyle yani enerji ile çalışan ilk vinç ise 19.yy da John Rennie isminde bir İskoç tarafından yapılmıştır. 



Günümüzde ise sanayi teknolojisinin iyice gelişmesi ile çok büyük ağırlıkları kaldırabilen vinç sistemleri yapılmıştır. Bütün ağır taşıma işlerinde, yüksek mekana ulaşmada vs vinç sistemleri kullanılmaktadır.

2 yorum:

  1. Teşekkürler paylaşımlarınız için.portal vinç

    YanıtlaSil
  2. İstanbul nüfus yoğunluğu en fazla olan kentimizdir. Bu sebepten dolayı en çok çilingir ihtiyacı bulunan şehrimiz de İstanbul esenyurttur Kendilerine ulaşan talepleri en iyi şekilde karşılayan esenyurt çilingir sizin de çilingir ihtiyacınızı en iyi şekilde, güvenle karşılayacaktır. Kapıda mı kaldınız? Anahtarcı mı arıyorsunuz? İstanbul çilingir, zengin anahtar firması ile iletişime geçtiğinizde en kısa süre içerisinde acil çilingirci kapınıza kadar ulaşacaktır. Kapı çilingir, kasa servisi, oto araba açma ve benzeri tüm konularda bu alanda uzman kişiler tarafından sizlere özel hizmet aktarılacaktır. Sizler de anahtarcı, çilingir ihtiyaçlarınızı hızlı, pratik bir şekilde karşılayabilmek adına
    Esenyurt çilingir

    YanıtlaSil